{ "title": "Karagöz Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/karagoz-tatlisi.jpg", "date": "20.01.2024 09:56:44", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Karagöz tatlısı, görüntü ve ismi ile bağdaşan mükemmel bir tatlı tarifidir. Oldukça eski bir tatlı olmasına rağmen pek bilinmemektedir. Bol şerbet ve fındıklı olan karagöz tatlısının tadına doyamayacak ve vazgeçemediğiniz tatlılar arasında yer alacak. Yapımı oldukça kolay olan karagöz tatlısının malzemeleri de her evde bulunabilen ya da kolaylıkla temin edilebilecek malzemelerdir. Karagöz tatlısı nasıl yapılır, hangi aşamalardan oluşur gelin hep birlikte yapalım.

Karagöz tatlısı için gerekli malzemeler
Şerbeti için
Karagöz tatlısı nasıl yapılır?

Karagöz tatlısının şerbeti için orta boy tencereye 3 su bardağı su ve 3 su bardağı toz şeker eklenir. Şeker eriyene kadar karıştırıldıktan sonra tencere ocağa alınır. 10 dakika şerbet kıvamı alana kadar kaynatılır. Ocaktan almadan önce limon suyu ilave edilerek 1-2 dakika daha kaynatılarak ocaktan altı kapatılır. Şerbetin içine vanilin eklenip karıştırılır ve soğuması için bekletilir.

Yoğurma kabının içine yumurta, yağ, yoğurt, pudra şekeri eklenerek homojen bir şekilde karıştırılır. Üzerine kabartma tozu ve un eklenip ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edilir. Hamurun iyice özleşmesi için en az 10 dakika yoğrulması gerekir. Hamur kıvama ulaştıktan sonra üzerine nemli bir bez kapatılarak 0 dakika dinlendirilir.

Dinlenen hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça koparılır ve bu parçan kakao ve fındık ile homojen bir şekilde yoğrulur. Geriye kalan sade hamur tezgâhın üzerine alınarak merdane yardımı ile açılır. Hamurun dikdörtgen açılması gerekir. Kakao ve fındık ile karıştırılan hamur tezgâhta düzgün bir şekilde rolü haline getirilir. Hazırlanana rulo açılan sade hamurun kenarından yerleştirilir. Kakaolu hamur sade hamurun ortasında kalacak şekilde hamur rulo olarak sarılır. Fazla kalan hamurlar kesilir. Rulo sarılan hamurdan birer parmak genişliğinde parçalar kesilir. Her bir parça fırın kabına aralıklı olacak şekilde sıralanır. Fırın 180 derecede ısıtılarak hazırlanan hamurlar sıcak fırına verilir ve kızarana kadar pişirilir. Fırından alındıktan sonra üzerine soğumuş şerbet dökülür. Tatlı şerbeti tamamen çekene kadar 1 saat bekletilir. Son olarak üzerine iri dövülmüş fındık eklenerek karagöz tatlısı servise sunulur.

Afiyet olsun.
" } ] }