{ "title": "Kalbura Bastı Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/kalbura-basti-tatlisi.jpg", "date": "20.01.2024 11:11:02", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Kalbura bastı tatlısı, bu tatlıyı gönül rahatlığı ile deneyebilirsiniz. Gerçekten çok güzel bir tarif. Kalbura bastı tatlısı çok güzel ve çok lezzetli oluyor. Görüntüsü ve tadı ile harika bir tatlı oluyor. Herkesin çok sevdiği tatlılardan biridir. Evinizde kolaylıkla yapabilirsiniz. Yapması zor bir tatlı değildir. İçindeki ceviz sayesinde vitaminli, mineralli ve protein kaynağıdır. Besleyici bir tatlıdır ve enerji verir. Özel misafirlerinize ya da bayanların yaptığı gün davetlerinde misafirlere ikram edilecek en güzel tatlılardandır. Çocuklarında çok severek yedikleri bir tatlıdır. Akşam çaylarının yanında çok güzel gidiyor.

Kalbura bastı tatlısının malzemeleri
Kalbura bastı tatlısının şerbeti için malzemeler
Kalbura bastı tatlısı nasıl yapılır?

Öncelikle kalbura bastı tatlısının şerbeti hazırlanır. Bunun için şekeri ve suyu küçük bir tencereye koyalım ve kaynamaya bırakalım. Yaklaşık 15 dakika kaynadıktan sonra birkaç damla limon suyu ilave edelim ve 4-5 dakika daha kaynatalım. Şerbetimiz kaynadıktan sonra ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım. Daha sonra, oda sıcaklığındaki tereyağını ve diğer malzemeleri bir kaba koyarak yumuşak bir hamur yoğuralım. Hazırladığımız hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar kopartalım ve elimizle yuvarlayalım. Top haline gelen hamurumuzu kalbur üzerinde bastırarak elle açalım. Ortasına dövülmüş ceviz içinden bir miktar koyalım ve hamurun kenarlarını ortada birleştirerek iyice kapatalım. Hazırladığımız tatlıyı ters çevirerek kalburdan alalım ve fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim. Hamurumuz yeterince yağlı olduğu için tepsiyi yağlamamıza gerek kalmıyor.

Bütün hamurlarımızı şekillendirdikten sonra önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında pişmeye bırakalım. Kalbura bastı tatlısı güzelce kızardıktan sonra fırından alalım ve sıcak tatlıya soğuk şerbeti dökelim. Ben şerbeti dökmeden önce fırın tepsisinden daha küçük bir borcama alıyorum. Çünkü tatlımız çok yayılmasın diye. Biraz dinlendikten sonra kalbura bastı tatlısını servis edebiliriz. Dilerseniz servis yaparken Antep fıstığı ya da Hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz.

Not: Karbonat kullandığımız için tatlımız karemel rengine yakın farklı bir ton alıyor, eğer evinizde karbonat yok ise kabartma tozu da kullanabilirsiniz. Ama karbonat kullanmanızı tavsiye ederim. Evde kalburu olmayanlar farklı mutfak aletleri ile de tatlılarına şekil verebilirler. Yani aklımıza ilk gelenler rende, elek, plastik ya da metal kevgir gibi malzemeler ile de yapılabilir ya da tost makinesinde bile şekil verebilirsiniz. Bu ölçüde 19 tane tatlı elde ediliyor.

Afiyet olsun.
" } ] }