{ "title": "Jöleli İrmik Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/joleli-irmik-tatlisi(2).JPG", "date": "19.01.2024 19:52:49", "author": "Öznur Taşpınar", "article": [ { "article": "Jöleli irmik tatlısı, hazır jöle veya evde yapacağınız meyve jöleleri ile irmik tatlısının lezzetine lezzet katabilirsiniz. Üst katmanına ilave edilen meyve jölesi, görsellik olarak tatlıya hoş bir görüntü kattığı gibi lezzet bakımından da damaklarda iz bırakacak niteliktedir. Farklı meyve suları ile kendi jölenizi evinizde kendiniz hazırlayabilirsiniz. Böylelikle daha sağlıklı jöleler hazırlayıp gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Jöleli irmik tatlısının hazırlanması da kolay olup herkes rahatlıkla evde bulunan malzemeler ile jöleli irmik tatlısı yapabilir.

Jöleli irmik tatlısı için gerekli malzemeler
Jölesi için
Jöleli İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?

Jöleli irmik tatlısının hazırlanmasına ilk önce jöle ile başlayın. Böylelikle jöleyi tatlının üzerine sıcak olarak dökmemiş olursunuz ve tatlının alt katmanında bulunan irmik tatlısının görselliğini de bozmamış. Jöle için ilk önce verilen nişastayı uygun büyüklükte bir tencerenin içerisine alın. Nişastanın üzerine toz şeker ve vişne suyunu ilave edip ufak bir çırpıcı ile karıştırın. Kıvamı açılmış olan jöleyi kısık ateşin üzerinde sürekli karıştırarak pişirin. Bu aşamada jölenin kıvamını tam olarak ayarlamak için pişirirken sürekli karıştırılması gerekir. Kaynamaya başlayan jöleyi bir tık daha kaynatın ve ocağın üzerinden alın. Eğer tatlınızı bir kek kalıbında yapmayı düşünüyorsanız jöleyi kalıba ilk önce dökmeniz gerekir. Ancak tatlınızı bir tepsi veya borcam da yapacak iseniz tatlının üzerine dökmeniz gerekecektir. Bu tarifte tatlıyı güzel bir kek kalıbında yapmayı düşündük. Bunun içinde kek kalıbının her tarafını su ile ıslatın ve jöleyi kek kalıbının alt tabanına döküp yayın.

Jöleyi kalıba döktükten sonra buzdolabına kaldırın ve soğumasını sağlayın. Jöle soğurken sizde bu arada irmik tatlısını hazırlamaya geçebilirsiniz. İrmikli katman için verilen malzemelerden yağ ile vanilyayı bir kenara alın ve kalan diğer malzemeleri bir tencerenin içerisine dökün. Tatlıyı tel karıştırıcı ile sürekli karıştırarak pişirin. Göz göz olan irmik tatlısını ocağın üzerinden almadan önce yağını ve vanilyayı ilave edip mikser ile 5-6 dakika kadar çırpın. Tatlı her ne kadar çok çırpılır ise lezzeti de o denli daha güzel olacaktır. Hazır hale gelmiş olan tatlıyı bir kenara alın ve ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyin. Bu arada üzerinin kaymak tutmasını engellemek için ara sıra karıştırmaya dikkat edin.

Sıcaklığı çıkmış olan tatlıyı buzdolabında beklemekte olan kalıbın üzerine dökün. Ardından buzdolabına kaldırıp jöleli irmik tatlısını yarım saat kadar bekletin. Verilen süre içerisinde dinlenmiş ve hazır hale gelmiş olan tatlıyı bir servis tabağının üzerine ters çevirip çıkartın. Tatlının pürüzsüz şekilde çıkması için önceden her tarafının iyi ıslatılmış olması gerekir. Böylelikle jöleli irmik tatlınız kalıbından güzel bir şekilde çıkacaktır. Hazır hale gelmiş olan jöleli irmik tatlısını arzu ettiğiniz şekilde dilimleyip sunum yapın.

Afiyet olsun.
" } ] }