{ "title": "İrmik Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/irmik-tatlisi(2).jpg", "date": "19.01.2024 18:07:49", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "İrmik tatlısı, ülkemizde en çok sevilen ve en çok tüketilen tatlılar arasında yer almaktadır. Birçok kişinin damak tadına uygunluk gösteren bu atlının yapılışının oldukça kolay olması ve bunun yanında yapılışı sırasında kullanılan malzeme çeşitliliğinin fazla olmaması nedeni ile diğer tatlılardan daha fazla tüketilmektedir. İrmik tatlısı genellikle hazır olarak satılmaz. Bu nedenle tam bir ev tatlısıdır demek mümkündür. İrmik tatlısının çok fazla çeşidi bulunur. Bu nedenle sizlerde damak tadınıza uygun olanından yapabilirsiniz. İrmik tatlısında en çok sade olanı tüketilse bile bazı insanlar, limonlu irmik tatlısı, cevizli irmik tatlısı, fıstıklı ve daha farklı çeşitlerde irmik tatlısını tüketmek isterler. Bunun için öncelikle malzemelerinizi tam olarak ayarlamanız gerekmektedir. Tarihinin oldukça eski olması nedeniyle irmik tatlısı, oldukça geniş bir alana yayılma göstermiştir. Bunun yanı sıra irmik tatlısının yapılışı sırasında dikkat edilmesi gereken konular vardır. Bunlardan biri irmik tatlısının şekerini iyi ayarlamanızdır. Aslında bu tatlıyı tüketecek olan kişilere bağlı olarak değişiklikler göstermektedir. Eğer irmik tatlısının şekeri çok fazla olursa, bu tatlı sizlere oldukça ağır gelebilir. Eğer irmik tatlısını yaşlı insanlarda yiyecekse, şeker oranını biraz daha düşük tutarak tatlıyı daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken bir diğer durum ise tatlı için birazdan bahsedeceğimiz malzemelerin tam ölçüsünde olmasıdır. Bununla birlikte malzemeleri daha önceden hazırlamanız sizlere zaman kazandıracaktır.

İrmik Tatlısı Malzemeleri
Şerbet malzemeleri
İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?

İlk olarak şerbet için kullanılacak olan malzemeleri tamamen ayırarak ayrı bir kenarda bekletelim. Bu malzemeleri daha sonra kullanacağız. Daha sonra ise yumurtaları ve şekerin tümünü bir geniş kap içerisine ekleyerek bol bol karıştıralım. Bu iki malzemeyi isterseniz mikser yardımı ile çırpabilirsiniz. Bir süre sonra bu malzemeler beyazlaşarak köpürecektir. Bu aşamaya gelene kadar çırpın.

Bir diğer aşamamızda ise bu malzemelerin içine bir buçuk su bardağı yoğurdu ekleyerek ardından sıvı yağı ekleyelim. Bu iki malzemenin eklenmesi sonrasında bol bol çırpma işlemini yapmaya devam edin. Malzemeler iyice özleşene kadar çırpmaya devam edin ve ardından malzemelerde bahsettiğimiz unun tümünü ve irmiği ekleyerek çırpma işlemine devam edin. Bir süre çırptıktan sonra hamur iyice koyulaşmış olacaktır. Çırpma işlemlerini mikser kullanarak yapmazsanız işiniz oldukça zorlaşacaktır.

Bu aşamada ise kek hamuru içerisine kabarma tozunu ve vanilyayı da ekleyerek en az 4 dakika daha çırpmanız gerekecektir. Çırpma işlemini düşük ayarda yapabilirsiniz. Bu aşamaya geldiğinizde fırınınızın önceden ısınarak hazır olması için 180 dereceye ayarlayın. Yaptığınız hamuru bir tepsiye ekleyerek fırına verin ve üzeri pembeleşinceye kadar yakmadan pişirin. İrmik tatlısı pişerken sizlerde şerbetti hızlı bir şekilde yapmalısınız.

Şerbet için ise bir tencere içerisine suyu ve şekeri ekleyerek yüksek ateşte pişirelim. Bir süre kaynadıktan sonra ocaktan almaya yakın limon suyunu ekleyerek iyice karıştırın. Kısa bir süre sonra daha koyu bir kıvam alacaktır. Bu aşamada şekeri ocaktan alarak iyice soğutun. Ilık bir hal aldığında fırından çıkardığınız irmik tatlısı keki üzerine gezdirerek ekleyin. Daha sonra tepsiyi kapattığınız fırına tekrar atın ve şerbetini iyice çekmesini sağlayın. Bu aşamada dilimleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }