{ "title": "Hurma Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/hurma-tatlisi(1).jpg", "date": "19.01.2024 19:40:50", "author": "Zeynep Güneş", "article": [ { "article": "Hurma Tatlısı, şerbetli bir tatlıdır. Sivas yöresine aittir. Kalburabastı olarak da bilinir. Evde herkesin kolayca ve az malzeme ile yapabileceği bir tatlı çeşididir.

Hurma tatlısı Malzemeleri
Şerbeti için
Hurma Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tatlıya başlamadan önce şerbetini hazırlamamız gerekiyor. Çünkü tatlı sıcak ancak şerbetin soğuk olması lazım. Bir tencereye şekeri ve suyu koyuyoruz. Ocağın altını orta ateşte açıyoruz ve kaynayana kadar karıştırıyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra 40 dakika kadar daha kaynatıyoruz ve sonra, içine 2-3 damla limon sıkıp beş dakika kadar da bu şekilde kaynatıp ocaktan alıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Tatlı hamuruna başlarken önce bir tavada tereyağı eritiyoruz. Sonra bir kabın içine tereyağını, yumurtayı, sıvı yağı, sütü, yoğurdu, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyerek karıştırıyoruz. Karışıma azar azar unu da ekliyoruz ve hamuru yoğurmaya başlıyoruz. Hamurumuzun çok yumuşak olması gerekiyor. Elde ettiğimiz hamuru da evde ceviz ya da fındık hangisi evde varsa onu da ekleyip yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz hamuru 15 dakika kadar dinlendiriyoruz. Hamur dinlendikten sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp evde varsa kalbur yoksa da rendenin küçük tarafına hafif bastırarak açıyoruz. Açtığımız hamuru bir ucundan katlayarak sarıyoruz ve önceden yağladığımız fırın tepsisine diziyoruz. Bütün hamurları aynı şekilde yapıyoruz ve önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında yaklaşık 50 dakika kadar pişiriyoruz. Fırından çıkardığımız tatlıyı sıcakken soğuyan şerbeti üzerine döküyoruz. 2-3 saat kadar şerbetini içine çekmesinin bekliyoruz ve sonra servis ediyoruz.

Afiyet olsun.
" } ] }