{ "title": "Höşmerim Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/hosmerim-tatlisi.jpg", "date": "20.01.2024 08:08:48", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "
Höşmerim tatlısı, Anadolu'nun kendine özgü birçok adet ve görenekleri olduğu gibi, farklı lezzetlere de ev sahipliği yapar. Höşmerim tatlısı da atalarımızdan günümüze kadar gelen, çok lezzetli bir peynir tatlısıdır. Höşmerim Balıkesir'in Havran ilçesinde bir sembol olup, Anadolu'ya yayılmıştır. Bu tatlının geçmişi yaklaşık 500 yüzyıla kadar dayanmaktadır. Orta Asya'dan gelen Türkmenler tarafından ilk önce Trabzon'a, daha sonra ise Balıkesir yöresine gelmiş bir tatlıdır. Bu bilgiler Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde yer almaktadır.

Höşmerim tatlısının adına bakıldığı zamanda, Osmanlı döneminden günümüze kadar değişiklik göstererek, en son höşmerim olarak dillerimizdedir. Osmanlı döneminde Anadolu'da fakirlik boy gösterdiği zamanlarda, ev hanımlarının eşlerine \"Er\" ya da \"Erim\" diye hitap edilirdi ve kadınlar eşlerine evlerinden peynir, irmik, süt gibi malzemelerden tatlı yapılırdı. Rivayete göre de bir Osmanlı kadını savaştan dönen erine bu tatlıyı ikram ederek \"hoş mu Erim\" diye sormuş, daha sonra höşmerim adını alarak günümüzde kadar gelmiştir. Şimdi bu lezzetli tatlının iki farklı tarifine bakalım.

Höşmerim tatlısı Balıkesir yöresi malzemeler
Höşmerim tatlısı nasıl yapılır?

Derin bir tencereye sütümüzü boşaltıp, daha sonra küçük bir kapta peynir mayasını su ile sulandırıp, sütün olduğu tencereye döküyoruz. İyi bir şekilde karıştırarak sıcak olan bir yere bırakıp, güzel bir şekilde üstüne sarıyoruz ve bu şekilde yaklaşık bir saat süre ile mayalanmasını bekliyoruz. Daha sonra mayalanan peynirimizi, temiz bir tülbent yardımıyla suyunu süzüyoruz. Biraz sulu kalmasına dikkat ettikten sonra, tencereye ateşin üstüne koyup, içine de yumurta sarılarını ekleyip, peynirli birlikte karıştırıyoruz. Yine irmiğimizide ilave edip, karıştırmaya devam ediyoruz. 10 dakika boyunca pişirdikten sonra, içine şeker katıyoruz. Biraz sulanma görülecektir bu normaldir. Daha sonra höşmerim kaynadıktan sonra ocaktan alıyoruz. Tatlımızı daha sonra dinlenmeye bırakıyoruz. Höşmerim tatlısı normalde sarı renkli değildir. Ancak bu rengi vermek istiyorsanız sarı gıda boyası ilave ederek, elde edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Höşmerim tatlısı klasik tarifi malzemeler
Höşmerim tatlısı klasik tarifi nasıl yapılır?

Derin bir kapta, margarin irmiği ekleyip, sarı renk alana kadar hafif ateşte kavuruyoruz. Bir başka derin bir tencerede; süt, su ve şekeri kaynamaya bırakıyoruz. Daha sonra burada oluşan şerbetimizi yağ ve irmiğimizin üstüne döküyoruz. Daha sonra tuzsuz yağlı peyniri veya dil peynirini içine atıyoruz. Peynirlerimiz eriyene kadar karıştırıyoruz ve ocaktan alıp, dinlenmeye bırakıyoruz. Dileğinize göre, höşmerim tatlısını süsleyip, servis ediyoruz.

Afiyet olsun.
" } ] }