{ "title": "Hayrabolu Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/hayrabolu-tatlisi.jpg", "date": "19.01.2024 03:16:32", "author": "furkan soğancı", "article": [ { "article": "Hayrabolu tatlısı, lezzeti ile damaklarda eşsiz bir tat bırakan oldukça farklı tatlı türlerinden biridir. Hayrabolu tatlısını diğer tatlılardan farklı hale getiren özelliği içindeki malzemeler listesinde tuzsuz peynir olmasıdır. İçindeki tuzsuz peynir hem farklı bir lezzet veriyor hem de diğer tatlılardan farklı bir hale gelmesini sağlıyor. Bu tatlının damaklar da enfes bir tat bırakmasının yanı sıra bir diğer özelliği de görselliği ile farklı bir görünüm olmasıdır. Ayrıca şerbet dökülerek yapılan bu tatlı günlük şeker ihtiyacınızı da karşılayacaktır. Evde kolaylıkla pratik bir şekilde yapabileceğiniz içinde bu konuda da oldukça avantajlıdır. Evinizdeki bireylere, misafirlere ya da çocuklarınız için yapacağınız bu tarif herkes tarafından sevilecektir. Tadı ile oldukça sevilen ve enfes bir tat bırakan, görselliği ile faklı bir görünümü olan ve evde kolaylıkla yapabileceğiniz Hayrabolu tatlısının yapılışını beraber inceleyelim;

Hayrabolu tatlısı için gerekli olan malzeme
Hayrabolu tatlısının şerbeti için
Hayrabolu tatlısı nasıl yapılır?

Öncelikle geniş bir kabın içerisine yumurtalar kırılır ve iyice çırpılmaya başlanır. Diğer taraftan peynirlerinizi bir kabın içerisinde elinizle ya da bir çatal yardımı ile iyice ezmeye başlayın. Peynirler iyice ezildikten sonra yumurtaların içerisine aktarılır. Peynir ve yumurta iyice karıştırın ve birleşmesini sağlayın. Ardından irmik ekleyip yoğurmaya başlayın ve yarım çay bardağı sıvı yağ ekleyip yoğurmaya devam edin. Unu yavaş yavaş ve yoğurmaya devam ederek eklemeye devam edin. Elde etmek istediğimiz kıvam yumuşak bir hamur kıvamın da olmalıdır bu sebepten böyle bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin. Hamurunuz istediğiniz kıvama gelince yoğurmayı bırakıp bir araya toplayarak dinlenmeye bırakın. Ilık bir yerde yaklaşık yarım saate kadar üzerinde nemli bir bez örterek dinlenmeye bırakın. Hamurunuzun dinlenme süresi bittikten sonra büyük boy kare bir fırın tepsisini alarak tepsinin altını sıvı yağ ile her tarafını iyice yağı sürün.

Bir kâse içerisine file bademleri koyarak yanınızda bulundurun. Hamurunuzdan bir ceviz büyüklüğü kadar bir parça alarak eliniz yardımı ile yuvarlayın ve aldığınız parçayı file bademe batırarak her yerine iyice sürün. Bademe sürdükten sonra yaptığınız hamur parçasını fırın tepsinize koyun. Bütün hamurları bu şekilde hazırlayarak fırın tepsinizin her yerine belli aralıklar ile dizmeye devam edin. Hazırladığınız tepsiyi önceden ısıtmış olduğunuz 180 derecelik fırına bırakın. Üzeri pembe bir renk alıncaya kadar pişirin. Fırına koyduğunuz hamurlar pişene kadar diğer taraftan tatlının üzerine dökeceğiniz şerbeti hazırlamaya başlayabilirsiniz. Geniş bir tencerenin içerisine şeker ve su ekleyip ocağın üzerine bırakın. Biraz karıştırdıktan sonra kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca içerisine beş ya da altı damla limon suyu ekleyerek kısık ateş üzerinde kaynamaya bırakamaya devam edin. Kaynamaya başladığı zaman ocaktan indirin. Fırındaki hamurlar pişti ise hemen fırından çıkartın ve hazırladığınız şerbetin içerisine hamurları bırakın. Hamurlar şerbetin içinde iyice kalmalı ve şerbeti içine iyice çekmelidir. Tüm hamurlar iyice şerbeti çektiği zaman artık servise hazır hale gelmiş demektir. Servis tabağınızın içine ikişer parça tatlıdan koyarak isteğinize göre servis edebilirsiniz. Hayrabolu tatlısının yanına isteğinize göre dondurma ya da kaymak koyup lezzetini artırarak servise hazır hale getirebilirsiniz. İşte evde kolaylıkla yapabileceğiniz müthiş lezzeti ile damaklarınız da kalıcı ve enfes bir tat bırakacak olan Hayrabolu tatlının yapılışı bu şekilde basit ve pratik olmaktadır. Siz de hemen deneyebilirsiniz kolay gelsin.

Afiyet olsun.
" } ] }