{ "title": "Haşhaşlı Tatlı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/hashasli-tatli(2).jpg", "date": "20.01.2024 05:38:07", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Haşhaşlı tatlı, haşhaşlı tatlı hem görünümü hem de tadı ile sofralarınızın baş tacı olacak bir tatlı çeşididir. Bu tatlı mavi haşhaş denilen haşhaş türü ile yapılır ve oldukça da sevilerek tüketilir. Kadınlar arasında yapılan günlerde, beş çaylarında, okul kermeslerinde muhakkak kendisine yer bulan bir tatlıdır. Lezzeti eşsiz olmasına karşın biraz ağır bir tatlı olduğu için çoğu insan tüketemeyebilir. Özellikle şeker hastaları tüketmemelidir. Çünkü oldukça şekerli olan bir şerbetli tatlıdır. Yapımı çok zor olmayan bu tatlı önce keki hazırlanarak yapılır. Ardından şerbet ve krem şantisi eklenerek süslenir ve servis edilir. Lezzeti ile herkesin beğenisini toplayacak bir tatlıdır. Misafiriniz gelecek ise haşhaşlı tatlı yanına yapacağınız bir çay ile sunum yaparak gönül rahatlığı ile sunabilirsiniz. Yanına herhangi başka bir tatlı ya da tuzlu yapmanıza gerek kalmayacaktır. Yeteri kadar tatlı anlamında doyurucu olacaktır. İkinci bir tatlı ya da tuzlu ya gerek kalmayacaktır. Şimdi bu güzel tatlının tarifine bakalım.

Haşhaşlı tatlı yapımı için gerekli malzemeler
Haşhaşlı tatlının şerbeti için gerekli malzemeler
Haşhaşlı tatlı nasıl yapılır?

Tatlının yapımı için ilk olarak şerbetini hazırlamak gerekir. Şerbet hazırlanır ve soğutulur ondan sonra kek hazırlanırki kek sıcak şerbet soğuk bir şekilde dökülür. Şerbeti için şeker ve su küçük bir tencereye alınır ve karıştırılıp ocağa alınır. Ocak açılır. Şerbet kaynamaya başlayınca on dakika kadar daha koyulaşması için kaynatılır ve ardından ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Tatlının keki hazırlanmaya başlanır. Derin bir kap alınır ve içerisine üç adet yumurta kırılır ve bir su bardağı şeker eklenerek mikser yardımı ile köpürene kadar çırpılır. Yumurta şeker köpürünce haşhaş, irmik, sıvıyağ, yarım su bardağı süt eklenir ve tekrar çırpılır. Un kabartma tozu ve vanilya da elenerek eklenir ve çırpılır. Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine kek harcı dökülür. Dikdörtgen borcama da koyabilirsiniz. Borcam fırın tepsisine göre daha küçük olduğu için daha kabaracaktır. Yüz seksen derece fırına tatkınınhamıu kısmı verilir ve pişmeye bırakılır. Fırınınızın özelliklerine göre pişme süresi değişebilir. Kek kabardıktan sonra kürdan batırarak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Kürdanı batırdığınızda hamur yapışmıyorsa pişmiş demektir. Pişince fırından alın ve bir iki dakika kadar bekletip üzerine soğumuş şerbeti dökün. Ardından krem şantisini hazırlayınız. Bu arada tatlı da soğuyacaktır. Bir su bardağı süt ile krem şanti hazırlanır ve tatlı iyice soğuyana kadar şanti buzdolabında bekletilir. Tatlı soğuyunca krem şanti üzerine sürülür. Bir miktar haşhaş üzerine serpilerek süslenir. Haşhaşınız kalmadıysa tatlıdan bir dilim alın krem şantisini sürmeden, robottan geçirin ve şantiyi döktükten sonra bununla süsleyin. Ardından dilimleyerek servis edin.

Afiyet olsun.
" } ] }