{ "title": "Haşhaş Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/hashas-tatlisi(1).jpg", "date": "21.01.2024 06:39:27", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Haşhaş tatlısı çok sağlıklı ve hafif bir tatlıdır. İçindeki malzemeler sayesinde vitamin, mineral ve kalsiyum deposudur. Besleyicidir ve enerji verir. Bolca kalsiyum ve vitamin içerir. Görüntüsü çok güzel oluyor. Yiyenlerin ilk önce gözüne sonra da midesine hitap eder. Özel misafirlerinize ikram edeceğiniz çok güzel bir tatlıdır. Özel davetlerinizde, bayanların gün toplantılarında yapılacak en güzel ve pıratik bir tatlıdır. Herkesin severek ve beğenerek yiyeceği bir tatlıdır. Evinizde kolaylıkla yapabilirsiniz. Çocuklar için de çok faydalıdır. Bu tarifte bulunan haşhaş çok faydalıdır. Haşhaşın faydalarından bazıları şunlardır: Haşhaş tıbbi anlamda ağrı kesici ilaçların üretiminde kullanılır. Diş ağrısına iyi gelir. İshale karşı çok etkilidir. Sancı oluşumunu engeller. Uyku problemlerine karşı iyidir. Haşhaştan elde edilen yağ çok faydalıdır ve özellikle mesane iltihabına karşı iyi gelir. Kalp hastalıklarına karşı faydalıdır.

Haşhaş tatlısı tarifinin malzemeleri (Ispanaklı)

Şerbet için
Muhallebisi için
Kek için
  • 3 tane yumurta,
  • 1 su bardağı dolusu şeker,
  • 1 su bardağı dolusu süt,
  • 1 su bardağı dolusu sıvı yağ,
  • 2 su bardağı dolusu irmik,
  • 1,5 su bardağı kadar un,
  • 70 gram mavi haşhaş,
  • 200 gram ıspanak,
  • 1 paket kabartma tozu ve,
  • 1 paket vanilya.
Süslemek için
  • 1 su bardağı kadar Hindistan cevizi,
  • Çay kaşığı ucunda kırmızı gıda boyası.
Haşhaş tatlısı tarifi nasıl yapılır?

Öncelikle şerbet için 4,5 su bardağı su ile şekeri orta boy tencereye koyalım ve kaynamaya bırakalım. Kaynamaya başlayınca 5 dakika sonra birkaç damla limon suyunu ilave edelim ve iki dakika daha kaynatalım. Sonra ocağın altını kapatalım. Daha sonra geçelim kek hamuruna. Bu sırada iki su bardağı suyu küçük bir tencerede kaynatalım. Kaynayan suya ıspanakların sadece yaprak kısmını atalım. 3 dakika kadar haşlayalım. Suyunu süzelim ve sonra rondadan geçirelim. Biraz ılımasını bekleyelim. Keki yapmak için şeker ve yumurtayı bol bol iyice çırpalım. Daha sonra sütü ve sıvı yağı ekleyelim ve yeniden çırpalım. İrmiği ve unu ekleyelim teker teker çırpalım. Kabartma tozu ve vanilyayı da ilave edelim iyice çırpalım. Daha sonra kek hamurunu ikiye eşit şekilde ayıralım. Böldüğümüz hamurun birine mavi haşhaşı ekleyerek güzelce çırpalım. Diğer hamura da hazırlamış olduğumuz ıspanağı ekleyelim ve güzelce çırpalım. Yuvarlak borcamı çok az şekilde sıvı yağ ile yağlayalım. En alta haşhaşlı hamuru dökelim üzerine ıspanaklı hamuru eşit şekilde dökelim. Önceden ısıttığımız fırında 180 derecede pişirmeye bırakalım.

Bizde bu arada muhallebeyi pişirelim. Sütü uygun bir tencereye alalım üzerine şekeri nişastayı ve unu ölçüsüne göre ekleyelim. Sadece pınar labnemizi eklemiyoruz. Daha sonra sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Kaynamaya başlayınca ve üzeri göz göz olunca ocağın altını kapatıyoruz. Yaklaşık 5 dakika dinlendiriyoruz. Bu arada ara ara karıştırıyoruz ki üzerine kabuk tutmasın. Biraz soğuyunca 3 yemek kaşığı pınar labneyi ekliyoruz. Mikser ile çırpıyoruz. 3-4 dakika kadar iyice kızaran keki kürdan testi ile kontrol ediyoruz. İyice kızaran keki fırından alıyoruz ve beş dakika dinlendirelim. Üzerine şerbetini dökelim. Şerbetini çektikten sonra yaklaşık on beş dakika sonra muhallebiyi de eşit şekilde tatlının üzerine döküyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. En az 3-4 saat dinlendirin. İsteğinize göre tatlının üzerini süslemek için sadece Hindistan cevizi dökebilirsiniz. Ben renk olması açısından çok az gıda boyası kullandım. Bir su bardağı Hindistan cevizinin üzerine bir yemek kaşığı suda çay kaşığının ucunda gıda boyasını sulandırıp Hindistan cevizine ekleyip iyice karıştıralım ve tatlının üzerine bol bol serpelim. Haşhaş tatlımız artık servise hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }