{ "title": "Hamur Tatlıları", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/hamur-tatlilari(1).jpg", "date": "21.01.2024 00:41:37", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Hamur Tatlıları, Türk toplumu olarak hamur tatlılarına karşı büyük bir ilgi vardır. Bu nedenle birbirinden lezzetli ve mükemmel yüzlerce hamur tatlısı çeşitleri hazırlanarak yediden yetmişe herkesin damak tadına uygun olan hamur tatlı tarifleri arasında sizler için birkaç lezzetli hamur tatlısı tarifi hazırladık. Herkesin kolaylıkla hazırlayabileceği bu hamur tatlı tarifleri birlikte hazırlamaya ne dersiniz.

Dilber Dudağı Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri
Üzeri İçin.
Şerbeti için
Hazırlanışı; Dilber dudağı tatlısı hazırlığımıza ilk olarak uygun bir yoğurma kabının içine yumurta, süt, eritilmiş margarin ve limon suyunu ilave ederek başlayalım. Ardından iyice karıştırılan karışımın üzerine kabartma tozu, tuz ekledikten sonra üzerine azar azar elenmiş unumuzu ilave ederek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Yoğurulan hamur ele yapışmayacak ve yumuşak bir kıvam alıncaya kadar yoğurarak hamurumuzu 10-15 dakika kadar dinlenmesi için beklemeye bırakalım. Bizde bu esnada tatlımızın şerbeti için su ve şekeri bir tencereye alarak kaynamaya bırakalım. Kaynayarak kıvam alan şerbetin üzerine limon suyu ekleyip birkaç taşım daha kaynatarak şerbeti ocaktan alıp ılınması için beklemeye bırakalım.

Daha sonra dinlenen hamuru un serpiştirilmiş tezgâhımızın üzerine alarak 5 eşit parçaya böldükten sonra her bir parçayı yeniden 10 eşit beze şekline getirelim. Bezelerin her birini nişasta serpiştirerek merdane yardımıyla yemek tabağı büyüklüğünde açarak aralarına nişasta serpiştirerek 10 bezeyi üst üste koyalım. Ardından kalan diğer bezeleri de aynı şekilde hazırlayarak üst üste koyarak 5 ayrı grup olarak hazır hale getirelim. İlk onlu grubu tekrar tezgâhın üzerine alıp üzerine hafifçe nişasta serpiştirerek tekrar merdane yardımıyla açabildiğimiz kadar açtıktan sonra bir su bardağı yardımıyla açılan hamuru keserek yuvarlak daireler elde edelim. Ardından her yuvarlak dairenin içine ceviz içi koyduktan sonra hamuru yarım ay halinde kapatarak yağlanmış fırın tepsisine döşeyelim. Kalan tüm hamurlara da aynı işlemleri uygulayarak tepsimizi dolduralım. Ardından tereyağı veya margarini eriterek bir kaşık yardımıyla tatlıların üzerine gezdirerek dökelim. Fırınımızı 175 derecede önceden ısıttıktan sonra tatlı tepsimizi fırına vererek kızarıncaya kadar pişirip tatlıları fırından alarak soğumaya bırakalım. Ardından soğuyan tatlıların üzerine ılık şerbeti gezdirerek döküp tatlıların şerbeti çekmesi için en az 3-4 saat bekletelim. Artık dilber dudağı tatlımız servise hazır.

Afiyet olsun.

Düğme Tatlısı Tarifi İçin Gerekli Malzemeleri
Şerbeti için
Hazırlanışı; Düğme tatlısı hazırlığımıza ilk olarak şerbetimizi hazırlayarak başlayalım. Uygun bir tencere toz şeker ve suyu ilave ederek kaynamaya bırakalım. Şerbet kaynayarak kıvam aldıktan sonra ocaktan alarak üzerine yarım adet limon suyu ve vanilya ekleyip karıştırarak şerbeti soğumaya bırakalım. Daha sonra tatlımızın hamuru için uygun bir tencereye tereyağı veya margarin ilave ederek yağın erimesini sağlayarak üzerine irmik ilave ederek yağın içinde irmiği rengi değişinceye kadar kavurarak ocaktan alıp soğuması için bekleyin. Ardından iyice soğuyan yağlı irmiğin üzerine yumurta, soda, kabartma tozu, tuz, vanilya ve azar azar un ilave ederek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Pürüzsüz ve ele yapışmayacak bir kıvam alıncaya kadar iyice yoğrulan hamurdan ceviz iriliğinde parçaları avuç içimizde yuvarlayarak baş parmağımızla yuvarladığımız hamurun ortasına bastırıp çukur oluşturduktan sonra düğme şekline gelen hamuru yağlanmış tepsiye yerleştirelim. Kalan tüm hamuru da aynı şekilde hazırlayarak tepsiye yerleştirelim. Fırınımızı önceden 185 derecede ısıtarak tepsiyi fırına sürelim ve düğme tatlıları kızarıncaya kadar pişirerek fırından çıkartıp soğumaya bırakalım. Pişen tatlılar soğuduktan sonra üzerlerine ılık şerbeti gezdirerek dökerek düğme tatlılar şerbeti çekinceye kadar yaklaşık 2-3 sat beklemeye bırakalım. Tatlılar şerbeti çekerek servise hazır hale gelinde ortadaki çukurun içine önce herhangi bir meyveden hazırlanan marmelat koyduktan sonra üzerine badem yerleştirerek servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }