{ "title": "Halep Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/halep-tatlisi.jpg", "date": "21.01.2024 14:18:03", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Halep Tatlısı, tatlı yönünden oldukça zengin bir mutfağa sahip olduğumuzdan dolayı toplum olarak da tatlıya düşkün bir milletiz. Bu nedenle pek çok leziz tatlı tarifleri arasında bulunan Halep tatlısı da vazgeçilmez tatlılardandır. Özellikle farklı lezzetler ve çeşitlere açık olanlar için bu tatlıyı kesinlikle tavsiye ediyoruz. Hem malzemeye yönünden hem de hazırlanması açısından oldukça zahmet ve ekonomik bir tatlı olan Halep tatlısını sizlerde özel günlerinizde hazırlayarak sevdiklerinizle ve konuklarınızla mükemmel bir lezzet şöleni yaşayabilirsiniz.

Halep Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri
Halep Tatlısı Şerbeti için
Halep Tatlısı Nasıl Yapılır?

Halep tatlısı hazırlığımıza öncelikle çukur bir kabın içine 1 kilo irmiği alarak başlayalım. Ardından irmiğin üzerine 2 su bardağı soğuk süt ve 1 su bardağı normal ısıda su ilave ederek irmiği su ve sütle yaklaşık olarak 7-8 dakika kadar iyice yoğuralım. Yoğrulan irmiğin üzerine 4 su bardağı dolusu toz şeker, 2 paket vanilya ve 2 paket kabartma tozu ilave edilerek karışım tekrar 6-7 dakika kadar veya daha fazla irmik tanecikleri ele gelmeyecek kıvama gelinceye kadar iyice karıştırılarak yoğuralım. Bu yoğurma işlemi tamamen kişinin performansına ve kol gücü ile ilgili bir işlemdir ve yaklaşık olarak yarım saat kadar da sürebilmektedir. İrmik istediğimiz kıvama geldiğinde yani artık elle hissedilmeyecek kıvam alınca elde edilen irmikli hamur temiz bir mutfak bezine sarılarak bir gün beklemeye bırakılır.

Bir gün sonra tatlımızın yapılacak ilk işlemi ise şerbetini kaynatmaktır. Şerbet için uygun bir tencereye 4 su bardağı dolusu toz şeker ve 3,5 su bardağı kadar su ilave edilerek bir tahta kaşık yardımıyla su ve şeker iyice karıştırılarak şekerin su yardımıyla çözülmesi sağlandıktan sonra tencere ocağa alınarak ilk olarak orta ateşte şerbet kaynayıp kıvam alıncaya kadar kaynatılır. Ardından kıvam alan şerbetin altı kısık ateşe alınarak üzerine 1 adet limon suyu ilave edildikten sonra 7-8 dakika daha kaynattıktan sonra şerbeti ocaktan alarak ılımaya bırakalım.

Halep tatlısını pişireceğimiz tepsi için küçük bir kâsenin içine 2 yemek kaşığı tut pekmezi ve 1 yemek kaşığı tereyağı ilave ederek karışım ezilerek homojen hale getirilerek tatlının pişirileceği tepsinin tabanına ve kenarlarına iyice bir fırça yardımıyla sürelim. Ardından bir gün önceden hazırlanarak bekletilen irmikli hamur tepsiye alınarak el yardımıyla bastırılarak güzelce düzgün bir şekilde yayalım. Tepsiye yayılan hamur keskin bir bıçak yardımıyla enine iki cm'ye kadar aralıklarla derin olacak şekilde kesilerek çizildikten sonra çiğ fıstıklar gelişi güzel hamura batırılarak yerleştirelim.

Halep tatlımızın tüm hazırlık işlemleri tamamlandıktan sonra fırınımızı 175 dereceye ayarlayarak önceden ısıtalım ve ısınan fırına tatlı tepsimizi vererek tatlımızın üstü ve alt kısmı iyice kızarıncaya kadar pişirelim. İstediğimiz kıvamda pişen Halep tatlısını fırından alarak birkaç dakika kadar ilk sıcaklığının çıkmasını bekledikten sonra ılık şerbeti sıcak tatlının üstüne gezdirerek dökelim. Ardından şerbet verilen tatlıyı kapattığımız sıcak fırında yaklaşık 10 dakika kadar beklettikten sonra dışarıya çıkartıp tatlının iyice soğumasını sağladıktan sonra dilimleyerek servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }