{ "title": "Gazoz Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/gazoz-tatlisi.jpg", "date": "19.01.2024 21:32:40", "author": "furkan soğancı", "article": [ { "article": "Gazoz tatlısı, şerbetli tatlıların çeşitlerinden olan bir tatlı çeşididir. Gazoz tatlısı diğer tatlıların yanı sıra içindeki malzemelerin içindeki listede gazoz bulunması bunu diğer tatlılardan farklı yapıyor. Gazoz tatlının daha gevrek olmasını ve hamurunun daha güzel olmasına yardımcı olmaktadır. Hamur ile yapılan tatlıların birçok tarifini herkes mutfağında denemiştir. Ancak gazoz tatlısı diğer tatlılardan farklı olarak evde kolaylıkla yapılır ve malzemeleri evinizde bulunan malzemeler olmaktadır. Hem görselliği ile hem damaklar da eşsiz bir tat bırakan lezzeti ile hem de evde kolaylıkla yapılmasından dolayı pratik olması bu tatlıyı oldukça avantajlı bir hale getirmektedir. Siz de evinizde hemen yapabileceğiniz bu enfes lezzetli tatlıyı yapabilirsiniz.

Gazoz tatlısı için gerekli olan malzemeleri
Gazoz tatlısının şerbeti için malzemeleri
Gazoz tatlısı nasıl yapılır?

Öncelikle geniş bir kabın içerisine yumurta ve sıvı yağ konularak iyice çırpılır. İki malzeme iyice çırpıldıktan sonra tuz ve yaş hamur mayası konularak tüm malzemeler iyice bütünleşinceye kadar çırpılır. Tüm malzemeler iyice çırpıldıktan sonra bir su bardağı gazoz eklenir ve biraz karıştırılır. Elde etmek istediğimiz hamur baklava hamuru gibi ne sert ne de yumuşak olacak şekilde un eklenerek bu kıvam elde edilmeye çalışılır. Unu da ayarladıktan sonra hamurumuzu iyice yoğurarak dinlenmeye bırakmalıyız. İyice yoğurduğumuz hamuru dört eşit parçaya bölmeliyiz. Böldüğümüz hamurların mayalanması ve daha kıvamlı bir hale gelmesi için ılık bir yere koyarak üzerine nemli bir bez örtünüz. Hamuru yaklaşık olarak yarım saat kadar nemli bez üstünde olarak dinlenmeye bırakınız. Hamurunuz mayalandığı zaman artık açılmaya hazır hale gelmiş demektir. Hamurunuz mayalandı ise bir tahta üzerine bir tanesi alarak büyükçe bir yufka haline gelinceye kadar açın. Açtığınız yufkanın her yerine biraz sıvı yağ sürülerek ıslatılır. Yufkayı yağladıktan sonra yufkanın her yerine eşit miktarda gelecek şekilde ceviz serpilir. Ceviz yerine fındık ya da Antep fıstığı da kullanabilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz ceviz serpilip yufkayı rulo haline getirmeye çalışarak rulo halinde sarın. Rulo haline gelince yufkayı kısa ve düzgün şeritler halinde bıçak yardımı ile dilimlere ayırın. Kare büyük boy tepsinizin dibine sıvı yağ sürerek her yerini yağlayın. Hazırlamış olduğunuz şeritler halindeki yufkaları düzgün bir şekilde dizin. Tüm yufkaları bu şekilde açıp ceviz serpip şerit halinde keserek fırın tepsinin her tarafına fazla sık olmayacak şekilde dizin. Daha önceden ısıtılmış 180 derece olan fırına hazırlamış olduğunuz yufka tepsisini koyun. Tatlının üzeri pembe hale gelinceye kadar pişirilmelidir. Fırına koyduğunuz tatlı pişene kadar diğer taraftan tatlının üzerine dökeceğimiz şerbeti hazırlamaya başlayalım. Geniş bir tencerenin içerisine şeker ve su konularak ocağın üzerine bırakılır. Önce biraz karıştırılır ve ocağın altı kaynamaya başlayınca kısılır. Şerbet kaynamaya başlayınca beş ya da altı damla limon suyu konularak kaynamaya devam edilir. Şerbet iyice kaynayıp koyu bir kıvam alınca hazır hale gelmiş demektir. Ocaktan indirilerek ılımaya bırakılır şerbet. Daha sonra tatlımız pişti ise oda fırından çıkartılır ve hazırlamış olduğumuz şerbeti tatlının her yerine eşit bir miktarda gelecek şekilde dökülmelidir. Şerbet döküldükten sonra yarım saate yakın tepsi dinlendirilir ve dinlenme süresi bittikten sonra servise hazır hale gelmiş demektir. Üzerine fındık, ceviz ya da Hindistan cevizi ile süsleyerek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }