{ "title": "Gazete Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/gazete-tatlisi.jpg", "date": "20.01.2024 01:19:42", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Gazete tatlısı, adı sizlere değişik gelse de lezzeti oldukça harikadır. Aslında bu tatlı tarifi de bildiğiniz baklavaya benzer. Hatta bazı yörelerde buna gazete baklavası adı takılmıştır. Bu şekilde anılmasına neden olan yufkaların gazetede bekletilmesi ve rulo şeklinin bu sayede verilmesinden kaynaklanır. Gazetenin fazla hijyen olmadığını düşünürseniz, sizlerde temiz ambalaj kâğıtlarından kullanabilirsiniz. Tatlının en önemli püf noktası yufkanın oklava üzerine yeterince büzülmesidir. Eğer bu sizi tatmin etmezse yufkayı elinizle iyice büzebilirsiniz. Çıtır lezzetiyle damaklarda mükemmel bir tat bırakacak tatlımızın yapımı da oldukça kolay sayılır. Ölçülerimize uyarak orta boyda tepsiyi dolduracak ve ailenize yetecek kadar tatlıyı hazırlayabilirsiniz. Gazete tatlısını beraber yapmaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Gazete tatlısı için gerekli malzemeler
Yufkaları açmak için
Şerbet için
Gazete tatlısı nasıl yapılır?

Öncelikle yoğurma kabını hazırlayın. İçine sıvı yağı, kabartma tozu, ılık suyu, sirkeyi, tuz ve unu koyarak yoğurmaya başlayın. Verdiğimiz ölçülerle tam kıvamında bir hamur elde edebilirsiniz. Ancak isterseniz unu azar azar koyarak yoğurabilirsiniz. Daha sonra hamurdan 12 beze yapın. Bir tepsiyi yağlayarak bunları içine yerleştirin. Yağın içinde bekletilen bezelerle daha kolay yufka açabilirsiniz. Baklava yapımında genellikle bu usul kullanılır. Bekleme süresini en az 1 saat olarak ayarlayın. Daha sonra bezeleri içine mutfak havlusu serdiğiniz başka bir yere aktarın ve üzerlerini örtün. Bu şekilde de yarım saat kadar beklesinler. Böylece bezelerdeki fazla yağ gitmiş olur.

Artık yufkaları açmaya başlayabiliriz. Önce nişastayı ve unu bir kâsede karıştırın. Nişastayı unla birlikte karıştırmamızın nedeni yufkanın çabuk kurumaması içindir. Bazıları sadece nişasta kullandığından, yufkalar hemen kurur. Her bezeyi açabildiğiniz kadar büyük açın. Oklavanız düzgün ise açarken hiç zorlanmazsınız. Açılan yufkaları oklavaya gevşek şekilde dolayın. Daha sonra bir taraftan sıkıştırarak yufkayı büzün. Ancak yavaş hareket ederseniz yufka zarar görmez. Aynı şekilde toplan 4 yufkayı hazırlayarak, temiz bir kâğıdın üzerine yerleştirin. Yufkaların şekilleri bozulmamalı ve kurumamalıdır. İlk açılan yufkanın üstüne çekilmiş iç ceviz serpiştirin. İkinci yufkanın üzerine de ceviz serpin. Altında bulunan kâğıt yardımıyla, yufkaları her iki yönden ortaya doğru yuvarlayın ve üst üste binmesini sağlayın. Bu size tek yufka elde etmenizi sağlayacak. Bundan üçer parmak kalınlığında dilimler kesin. Bunları yağladığınız tepsinin içine dizin.

Bundan sonra fırın tepsisinin içine verdiğimiz ölçüdeki Ayçiçek yağını dökün. Bu şekilde yağın bol olması gerekiyor. Hatta yağ az gelirse biraz daha koyabilirsiniz. Yağ sayesinde daha gevrek bir tatlı yapacaksınız. Arzu edenler yağın içine erittikleri tereyağını da koyabilir. Lezzeti bir başka olur. Bütün yufkalar bu şekilde hazırlandıktan sonra, önceden ayarlayıp 180 derecede ısıttığınız fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Sizlerde tatlının şerbetini hazırlayabilirsiniz. Verilen ölçülerde su ve şekeri ocakta fazla koyulaşmadan pişirin. İçine ocaktan almadan limon suyu ile bir çimdik tuzu koyarak karıştırın. Şerbeti ılık olarak fırından çıkardığınız ve ilk sıcaklığı giden gazete tatlısı üzerine gezdirin. Bu şekilde en az 3-4 saat dinlendirilen gazete tatlısı konuklarınıza ikram edilebilir. Tatlının bir özelliği de uzun süre çıtırlığını muhafaza etmesidir.

Afiyet olsun.
" } ] }