{ "title": "Fırında Kabak Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/firinda-kabak-tatlisi(4).jpg", "date": "19.01.2024 04:29:45", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Fırında kabak tatlısı: Kabak tatlısı kış aylarının ve ramazan sofralarının vazgeçilmez bir tatlısıdır. Türkiye'de en fazla Eskişehir ilimizde bol miktarda tüketilen kabak tatlısı hem insan sağlığına oldukça faydalı hem de lezzetli bir tatlıdır. Sütlü ve hamur tatlılarını sevmeyen kişiler içinde iyi bir alternatiftir. Kabak tatlısını yapımı oldukça kolay ve bir o kadarda beceri isteyen bir tatlıdır şeker oranını ve pişirim süresini iyi ayarlamak gerekir. Özellikle fırında kabak tatlısını pişirmek ayrı bir marifet istemektedir. Kabak tatlısı ne çiğ ve kabağın sası kokusu olacak ne de iyice erimiş olacak yumuşacık pişmiş fakat dağılmamış olması gerekli. Kabak tatlısı sindirimi kolaylaştıran ve han oranını artıran bir tatlıdır. Kabak tatlısı bal kabağından yapılan bir tatlı çeşididir ve bu da onu vitamin yönünden oldukça zengin kılmaktadır. Kabak tatlısını özellikle ramazan ayında tüketmenin fazlasıyla yararı bulunmaktadır. Nedeni bütün güç insan açlıktan halsiz düşebilir veya kan şekeri düşebilir. Akşama kadar aç kalan bir kişinin iftar ile tamamen boş olan mideye fazlasıyla giyecek girmektedir. Normalden hızlı yenilmekte olan yemek kişide hazımsızlığa neden olmaktadır. İşte tam bu noktada orta boy iki dilim kabak tatlısı devreye girmektedir. Hem kan şekerini dengeler hem de metabolizmayı çalıştırıp hazmı kolaylaştırır. Hamur işleri ile arası iyi olmayan kişiler kabak tatlısı ile tatlı ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Sizlerde benim gibi tam bir kabak tatlısı hastası iseniz doğru adrestesiniz. Şimdi kolları sıvayıp mutfağa girme zamanı geldi buyurun.

Fırında kabak tatlısı için gerekli malzemeler
Süslemek için gerekli malzemeler
Fırında kabak tatlısı nasıl yapılır?

Öncelikle bal kabaklarının kalın kabuklarını ve içinin lifli kısmını keserek temizliyoruz. Bu işlem zor olduğundan ve evde yapımı zahmetli olduğundan dolayı ben hazır dilimlenmiş almayı tercih ediyorum. Temizlenmiş bal kabağını iyice yıkayıp dilimliyoruz. Fırında kabak tatlısı yapacağımız için iri iri dilimliyoruz. Dilimlediğimiz bal kabaklarını fırın tepsisine koyup üzerine kabuk tarçını ve karanfilleri koyuyoruz ve toz şekeri her yerine eşit miktarda gezdiriyoruz. Daha sonra üzerine folyo kapatıp şeker eriyip sulanın-caya kadar bekliyoruz. Akşamdan veya bir gün önceden de hazırlayabilirsiniz. Beklettiğimiz kabakları önceden ısıttığımız 200 derece fırında üzerinde folyo kapalı olarak 30 dk. Pişiriyoruz. Ardından üzerini açıp kabakların üzeri hafif kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Kabakları kızartmak keyfinize kalmış dilerseniz tadına bakıp yeterli olduğunda fırından çıkartabilirsiniz. Fırından çıkardığımız kabak tatlısını dondurma ile servis yapabilmek için dolapta bekletip soğutuyoruz. Kabak tatlısını sıcak sevenler üzerine tahin ve ceviz gezdirip servis yapabilir. Soğuk sevenler ise kabak tatlısını servis tabağına alıp üzerine ceviz serpip yanına karamelli veya vanilyalı dondurma ile servis yapabilir. Şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet şifa olsun.
" } ] }