{ "title": "Etimek Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/etimek-tatlisi(2).jpg", "date": "23.01.2024 03:14:21", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Etimek Tatlısı: Etimek, diğer bir adı da peksimet olan kıtır ekmek, yani Zwieback yumurta ile yapılan ve iki kez pişmiş, şekerli ekmek çeşididir. Tost ekmeğine benzeyen sert, kırılgan dilimler şeklinde yapılmıştır. Ekmekler birinci pişirilmeden sonra dilimlenerek ikinci pişirilme yapılır. Etimek, çocukların beslenmesi için kullanılmaktadır. Mide rahatsızlığı olan hastalar için katı gıda olarak da kullanılabilir. Etimek, Doğu Prusya, Almanya kökenli bir ekmektir. Türkiye'de uzun yıllar boyunca Eti (Şirket) tarafından \"Etimek\" adı ile üretilen peksimet, halk dilinde de aynı markayla tanınmaktadır. Uzun yıllar boyunca bayatlamadan dayanabilen ve ayrıca savaş, kıtlık gibi durumlarda tüketilen ekmek türüdür. Uzun süre tüketilmesi durumunda A vitamini eksikliğinden kaynaklanan tavuk karası hastalığına neden olduğu bildirilmiştir. Normal, tuzsuz ve kepekli gibi çeşitleri bulunan etimeğin üzerine biraz krem peynir veya çikolata sürüp afiyetle yiyebilirsiniz. Kepekli etimeğin her bir dilimi yaklaşık olarak 28 kaloridir. Etimek oldukça doyurucu özelliğe sahiptir. Yine de sağlık açısından tuzsuz olanı daha çok tercih edilmesi gereklidir. Etimek, fazla tüketildiği takdirde kabızlığa neden olabileceği için, özellik ile kabızlık problemi çekenlerin uzun süreli ve fazla kullanması önerilmemektedir.

Etimek Tatlısı: Daha çok kahvaltılarda tüketilen etimek, yemeklerde özellikle de çorbalarda kullanılmaktadır. Ayrıca diyet yapanların da rahatlıkla yiyebilecekleri hem doyurucu hem de kalorisi az olan bir ekmek türüdür. Farklı şekillerde tüketilebilen bu yiyeceği misafirleriniz için tatlı yapımında da kolaylıkla kullanabilirsiniz. Özellikle muhallebili tatlısı mükemmel olan bir yiyecektir. İşte size Etimek tatlısı tarifi;

Etimek Tatlısı için gerekli malzemeler
Kreması için
Şerbeti için
Etimek Tatlısı Üzeri için
Süslemek için
Etimek tatlısı nasıl yapılır?

Büyük boy bir dikdörtgen borcama etimeklerimizi diziyoruz. Şerbeti için; su ile şekeri tencereye koyup bir taşım kaynattıktan sonra etimeklerin üzerine döküyoruz. Muhallebiyi hazırlamak için; nişastayı, sütü, unu ve yumurtaları tencereye koyup, önce iyice karıştırıp, sonra orta ateşte pişirirken, yine ara ara karıştırarak muhallebi kıvamında olana kadar kaynatıyoruz. Muhallebi kıvamına gelince vanilyayı ekleyip iyice yedirene kadar karıştırıyoruz. Tencereyi ocaktan alıp hazırladığımız muhallebiyi şerbetli etimeklerin üzerine döküyoruz. Etimek tatlısını soğumaya bırakıyoruz. En son olarak, krem şantiyi soğuk süt ile çırpıp tamamen soğumuş olan etimek tatlısının üzerine düzgün şekilde yayıyoruz. Üzerine dilediğimiz kadar Hindistan cevizi veya Antep fıstığı katıp soğuması için buzdolabına koyuyoruz. Soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }