{ "title": "Etimek Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/etimek-tatlisi(2).jpg", "date": "23.01.2024 03:14:21", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Etimek Tatlısı: Etimek, diğer bir adı da peksimet olan kıtır ekmek, yani Zwieback yumurta ile yapılan ve iki kez pişmiş, şekerli ekmek çeşididir. Tost ekmeğine benzeyen sert, kırılgan dilimler şeklinde yapılmıştır. Ekmekler birinci pişirilmeden sonra dilimlenerek ikinci pişirilme yapılır. Etimek, çocukların beslenmesi için kullanılmaktadır. Mide rahatsızlığı olan hastalar için katı gıda olarak da kullanılabilir. Etimek, Doğu Prusya, Almanya kökenli bir ekmektir. Türkiye'de uzun yıllar boyunca Eti (Şirket) tarafından \"Etimek\" adı ile üretilen peksimet, halk dilinde de aynı markayla tanınmaktadır. Uzun yıllar boyunca bayatlamadan dayanabilen ve ayrıca savaş, kıtlık gibi durumlarda tüketilen ekmek türüdür. Uzun süre tüketilmesi durumunda A vitamini eksikliğinden kaynaklanan tavuk karası hastalığına neden olduğu bildirilmiştir. Normal, tuzsuz ve kepekli gibi çeşitleri bulunan etimeğin üzerine biraz krem peynir veya çikolata sürüp afiyetle yiyebilirsiniz. Kepekli etimeğin her bir dilimi yaklaşık olarak 28 kaloridir. Etimek oldukça doyurucu özelliğe sahiptir. Yine de sağlık açısından tuzsuz olanı daha çok tercih edilmesi gereklidir. Etimek, fazla tüketildiği takdirde kabızlığa neden olabileceği için, özellik ile kabızlık problemi çekenlerin uzun süreli ve fazla kullanması önerilmemektedir.