{ "title": "Dilber Dudağı Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/dilber-dudagi-tatlisi(1).jpg", "date": "20.01.2024 06:10:29", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Dilber dudağı tatlısı, Yapımı biraz zahmetli olsa da dilber dudağı tatlısı tadı ve şekli ile şerbetli tatlıların ilk sıralarında yer alır. Şekli ve sunumu ile mükemmel görülen dilber dudağı tatlısı, içine konulan ceviz sayesinde de ayrı bir lezzet bırakır. Üzerini süslemek için kullanılacak fıstık ezmesiyle beraber değişik bir sunum elde edilen dilber dudağı tarlasının; özel günlerde, bayramlarda, arkadaş oturmalarında, düğünlerde yapabileceğimiz tatlıların arasında yer alır.

Dilber dudağı tatlısının için gerekli olan malzemeleri
Dilber Dudağı Tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikli olarak su ve şeker, limon suyunu bir tencerenin içerisine koyup; kısık ateşte yavaş yavaş kaynatalım. Malzemeleri karıştırdıktan sonra şerbet kıvamına gelinceye kadar pişmesi için ocağın bir kenarında pişmeye bırakalım. Daha kabın içine un, sıvı yağ ve yumurtaları ilave ederek; güzel bir şekilde karıştıralım. İyice karıştırdıktan sonra hamurumuzun içerisine tuz, kabartma tozu ve bir su yoğurdu da ilave ettikten sonra karıştırma işlemine devam edelim. Karışımın içerisine limon suyu ilave ettikten sonra gerekli miktarda da içerisine su koyup, hamuru kulak memesi yumuşaklığında hazırlayalım. Yumuşak bir hamur elde edince hamuru on dakika bekletelim.

Hamurunu küçük cevizler büyüklüğünde bezeler halinde ayıralım. Hazırladığımız bezeleri güzelce yuvarladıktan sonra üzerini nemli bir bez ile kapatıp, yarım saat kadar bekletelim. Hamurun on tanesini servis tabağı büyüklüğünde açarak; aralarına nişasta serpip, üst üste ekleyelim. Üst üste dizdiğimiz hamurları tekrar açarak; tepsi büyüklüğünde büyütüp su bardağı ile kesme işlemi uygulayalım. Yuvarlak sıralar halinde kestiğimiz hamurların içerisine cevizin bir kısmını koyup ağzını kapatmadan ikiye bükelim. Daha sonra fırın tepsisini yağlayıp, içerisine dizdiğimiz hamurların üzerine bastırmadan tepsiye sıralar halinde dizelim. Daha sonra yaptığımız bu işlemi bütün hamurlara uygulayarak hepsini on adet üst üste koyduktan sonra açıp; sırasıyla kestikten sonra cevizden yerleştirip, fırın tepsisine dizelim. Başka bir tarafta tereyağı ve sıvı yağı ısıtarak, hazırladığımız bu hamurların üzerine fırça yardımıyla sürelim. Önceden ısıttığımız 200 derece fırının içerisine hazırladığımız dilber dudağı tatlısının hamurlarını koyarak pişmesi için bekleyelim. Güzelce hamurların yüzü kızarınca fırından çıkartarak diğer fırın tepsisine yerleştirelim. Bütün dilber dudağı hamurlarını pişirdikten sonra soğuması için bir kenarda bekletelim.

Daha önceden koyduğumuz şerbetimizin kıvamını kontrol ederek, gerekli olan kıvamı alınca tencerenin ocağın altını kapatalım. Başka bir tarafta soğuttuğumuz dilber dudağı tatlısının hamurları soğuyunca sıcak şerbeti üzerine dökelim. Püf noktası ise yapacağımız hamur veya şerbetin birisi sıcak birisi soğuk olmalıdır. Bu noktaya dikkat ederek tatlının şerbetini döktükten sonra iki saat bir kenarda hem şerbetini çeksin diye hem de tatlı soğusun diye bekletelim. Soğuttuğumuz şerbetli dilber dudağı tatlısını şık bir servis tabağına alarak; sunum için hazırlayalım. Bu tatlı nişastalı açılması sebebiyle yapışmadığı için piştiği zamanda çıtır çıtır bir tatlı olur. Oldukça kolay ve sunumu da güzel olan farklıdır bir tatlı olup, kolaylıkla yapma işlemini tamamlamış olduk. Servis tabağına aldığımız tatlının üzerine ezilmiş fıstık ilave ederek; servise hazır edelim. Dilber dudağı tatlısı servise hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }