{ "title": "Demir Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/demir-tatlisi.jpg", "date": "20.01.2024 10:31:30", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Demir tatlısı hem şekli hem de tadı ile herkesin gönlünü feth eden bir tatlıdır. Aslında bu tatlı bir çeşit lokma tatlısıdır. Azerbaycan'da, İsveç ve Finlandiya, Türkiye'de sıkça yapılan tatlılardandır. Türkiye'de özellikle Erzurum'da çok yapılan bir tatlıdır. Demir kalıplar kullanılarak yapıldığı için Demir tatlısı adını almıştır. Şerbetli tatlılardandır. Yapımı biraz el becerisi isteyen bir tariftir. İlk yapımda biraz sıkıntı yaşasanız da deneyim kazandıkça çok güzel tatlılar ortaya koyacaksınız. Şimdi tatlımızın tarifine bakalım.

Demir tatlısı yapımı için gerekli malzemeler
Demir tatlısı nasıl yapılır?

Demir tatlısı yapımı için ilk olarak şerbetini hazırlamak gerekir. Şerbeti için su ve şekeri tencereye alın ve ocağa koyun. Altını açıp koyulaşıncaya kadar kaynatın. Şerbet kaynayınca altını kapatıp bir kenara alın. Tatlının yapımı için derin bir kaba yoğurt ve yumurtayı alıp iyice çırpın. Ardından un ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin ve iyice karıştırın. Bir tencereye bolca sıvı yağ koyun ve altını açıp yağı ısıtmaya bırakın. Demir kalıplarını da yağın içerisin koyun ve ısıtın. Isınan Demir kalıbını tatlı hamuruna batırın ve tekrar kızgın yağa batırın. Hamur ayrılınca demiri çekip iyice tatlıyı kızartın. Kızaran tatlıları bir kaba alın. Tüm hamur bitene kadar bu şekilde kızartın. Tatlılar iyice soğuyunca şerbete batırılır ve on beş saniye kadar tutulup tekrar çıkarılır. Servis tabağına alınarak servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }