{ "title": "Çilekli İrmik Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/cilekli-irmik-tatlisi(1).jpg", "date": "19.01.2024 11:29:45", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Çilekli İrmik Tatlısı, Türkiye'de ve pek çok orta doğu ülkelerinde yaygın bir tatlı çeşididir. Tatlının birçok farklı ülkelerde birçok çeşidi vardır. Türk mutfağında özellikle helvası yaygındır. Temel malzemeleri irmik, şeker, yağ, kaymak ve süttür, irmik unu tarçın, su, tuz ve şeker çeşitlemeleri daha ağırlıklı Ortadoğu ve Ön Asya'da daha çok kullanılmakta ve sevilmektedir. Çilek, Baharın en sevilen kokulu, lezzetli yemişlerinden biridir. Üzerine şeker serpilerek yenildiği gibi reçeli kompostosu da yapılır, Aynı zamanda pastalarda ve tatlılarda kullanılmaktadır. Çilek iyi bir besindir. Bileşiminde şeker, demir, kireç vardır A, B, C vitaminleri yönünden zengindir. İdrar söktürücü özelliğinden dolayı, böbrek, böbrek rahatsızlığı bulunanlara çok iyi gelmektedir. Bebeklere ve yetişme çağında olanlara bolca verilmelidir. İrmik, durum buğdayının (Sert buğday) öğütülüp elenmesiyle elde edilen bir besin ürünüdür. İrmik tanecikleri 120-140 mikrometre (µm) büyüklüğünde sarı renkte, parlak ve köşelidir. İrmik besin değeri yüksek olan bir yiyecektir. 100 gram irmikte %73 oranında karbonhidrat 360 kalori (Kalori) enerji vardır. İrmik makarna üretiminde ana madde olarak kullanılır. Ayrıca Türkiye, İran, Pakistan, Hindistan ve Yunanistan gibi ülkelerde irmik helvası ve Arabistan'da yapılan sütlü irmik tatlısı, tatlı olarak tüketilmekte. Tatlı çeşidine örnek olarak Çilekli irmik tatlısı tarifi aşağıda verilmiştir.

Çilekli İrmik Tatlısı İçin Malzemeleri

Altı için<\" >
Muhallebisi için
Sosu için
Çilekli İrmik Tatlısı Tarifi: Altı için burçak bisküvileri rondodan geçirelim. Tereyağını eritip bisküvi ile karıştıralım. 22-24 cm'lik kalıba boşaltıp kalıbın dibine eşit şekilde serelim, elimizle baskı yaparak sıkıştıralım. Tenceremizi ocağa alıp içine sütü, şekeri ve irmiği dökelim göz göz oluncaya kadar karıştırarak pişirelim, pişen muhallebiyi ocaktan alarak vanilyamızı ilave edip karıştıralım, kalıbımız da bulunan bisküvilerin üzerine döküp soğumaya bırakalım. Sosu için çilekleri rondodan geçirelim tencereye çileği, 1/2 su bardağı şekerimizi ve nişastayı dökelim karıştırarak pişirip ılımaya bırakalım, ılımış olan sosumuzu da kalıbımıza döküp düzgünce yayalım. Tatlımızı 6-12 saat buzdolabında dinlendirelim ve arzu edilirse üzerini istediğiniz gibi süsleyip (Ceviz, fındık, fıstık, çilek) servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }