{ "title": "Çiçek Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/cicek-tatlisi.jpg", "date": "19.01.2024 17:09:25", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Çiçek Tatlısı, Türk mutfağı özellikle şerbetli tatlılar tarafından oldukça zengin bir çeşide sahip olmasından dolayı pek çok farklı çeşitte şerbetli tatlı hazırlamak mümkündür. Birbirinden lezzetli ve görsel güzelliğe sahip olan bu tatlı çeşitlerinden birisi ise çiçek tatlısıdır. Hem gözlere hitap eden görselliği ile hem de damaklarda bıraktığı şahane lezzet sayesinde tatlı tarifleri arasında büyük bir beğeni ile tüketilen tatlılar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Çiçek tatlısını sizlerde kolaylıkla hazırlayarak özel günlerinizde veya canınız ne zaman tatlı isterse hemen hazırlayarak tatlı krizinize son verebilirsiniz.

Çiçek Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri
Şerbeti için
Çiçek Tatlısı Nasıl Yapılır?

Çiçek tatlısı hazırlığımıza ilk olarak tatlımızın şerbetini kaynatarak başlayalım. Uygun bir tencereye 3 su bardağı toz şeker ve 2,5 su bardağı su ilave ederek şeker ve suyu iyice karıştırdıktan sonra ocağımıza alalım. Şerbetimizi kaynayıncaya kadar orta ateşte kaynattıktan sonra ocağımızı kısarak şerbet koyulaşıp kıvam alıncaya kadar pişirelim. Şerbet kıvam aldıktan sonra üzerine 1 dilim suyu ilave edip şerbeti 5-6 dakika kadar kaynatarak ocaktan alıp üzerine 1 paket vanilya ekleyip karıştırarak vanilyanın erimesini sağladıktan sonra ılınması için beklemeye bırakalım. Bizde bu sırada çiçek tatlımızın hamurunu yoğuralım.

Yoğurma kabımıza 2 adet yumurtayı kırdıktan sonra üzerine yarım çay bardağı sıvı yağ, yarım çay bardağı yoğurt, minik parçalar şekline getirilmiş 125 gram tereyağı, 1 çorba kaşığı sirke ve 1 paket kabartma tozu ilave ederek karışımı elimizle karıştırarak harmanlayalım. Ardından karışımın üzerine yavaş yavaş elenmiş un ilave ederek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Güzelce pürüzsüz ve ele yapışmayacak bir kıvama gelene kadar yoğurduğumuz hamurun üzerine nemli ve temiz bir bez kapatarak 5-6 dakika kadar dinlenmesi için beklemeye bırakalım. Ardından dinlenen hamuru tezgâhımızın üzerine alarak hamuru iki eşit parçaya ayırarak iki adet beze elde edelim. Bezelerin ilkini un serpiştirilmiş tezgâhın üzerine alarak nişasta serpiştirerek bir merdane yardımıyla yarım santimetre kalınlığında açalım. Açılarak istediğimiz kalınlığa gelen hamuru küçük bir çay bardağı ağzı veya yuvarlak bir kalıpla keserek yuvarlak daireler elde edelim. (Hazırlanacak yuvarlakların büyüklüğünü kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.)

Ardından elde edilen yuvarlakların üzerine koymak için tekrar hamurdan küçük bir kapak yardımıyla keserek daha ufak parçanın ortasını alarak simit şekline getirerek büyük dairenin ortasına yerleştirelim. Kalan diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayarak bir tane yuvarlağın üzerine 1 adet ortası alınarak simit şekli verilmiş hamurdan yerleştirerek iki kat halini alan hamurun hafifçe üzerine bastırarak sabitleştirelim. Ardından tüm hamurlar aynı şeklide hazırlandıktan sonra çiçek şekline getirilmiş hamurları yağlanmış fırın tepsine yan yana döşedikten sonra küçük yuvarlakların üzerine yumurta sarısı sürerek 200 derecede önceden ısıtılmış fırına sürerek üzerleri kızarıncaya kadar pişirerek tepsiyi fırından çıkartarak soğumaya bırakalım. Ardından ilk sıcaklığı çıkan sıcak tatlıların üzerine soğuk şerbeti gezdirerek dökelim ve çiçek tatlılar şerbeti iyice çekinceye kadar beklemeye bırakalım. Şerbetini çekerek servise hazır hale gelen çiçek tatlıların ortasındaki boşluklara ceviz içi, fındık içi veya çam fıstığı yerleştirerek servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }