{ "title": "Burma Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/burma-tatlisi(1).jpg", "date": "22.01.2024 01:41:01", "author": "furkan soğancı", "article": [ { "article": "Burma tatlısı, şerbetli ve oldukça lezzetli olan tatlı türlerinin içerisindedir. Herkesin severek yediği bu eşsiz lezzet damaklarda eşsiz bir tat bırakmakla beraber artık evinizde de rahatlıkla ve pratik bir şekilde yapabilirsiniz. Misafirleriniz için ya da evdeki bireyleriniz için rahatlıkla menünüze ekleyebileceğiniz bu eşsiz lezzetin yapımına beraber bakalım;

Burma tatlısı için gerekli olan malzemeleri
Burma tatlısının şerbeti için gerekli olan malzemeleri
Burma tatlısı nasıl yapılır?

Öncelikle şeker, su ve beş damla limon suyu bir tencerenin içerisine konularak kısık ateşteki ocağın üzerine konularak kaynamaya bırakılır. İyice kaynadıktan sonra koyu bir kıvam haline geldi ise ocaktan indirilir ve bir köşede soğumaya bırakılır. Bu hazırladığımız ve dinlenmeye bıraktığımız karışım yapacağımız tatlının şerbeti olacaktır ve soğumaya bırakılırken bir taraftan da tatlının yapımına başlayabiliriz. Öncelikle üç adet yumurta geniş bir kabın içerisine alınarak çırpılır ve ardından üzüm sirkesi eklenerek karıştırılmaya devam edilir. Adından süt yoğurt eklenerek iyice karıştırılarak malzemelerin hepsi iyice çırpılır. İyice çırpılan malzemelerin içerisine yarım kilo kadar un azar azar ilave edilerek yoğurulmaya başlanır. Hamurun topak olmaması için un azar azar ve devamlı yoğurularak yapılmasına dikkat edilmelidir. Ardından hamurun içine tuzu eklenerek kulak memesi dediğimiz kıvam elde edilene kadar yoğurma işlemine devam etmelisiniz. Hazırlamış olduğunuz hamur istediğiniz kıvama geldiği zaman hamurunuz hazır demektir. Hazırlamış olduğunuz hamurun daha iyi bir kıvama gelmesi için hamuru dinlendirmeniz daha gevrek bir kıvam olmasına yardımcı olabilir. Bundan dolayı hazırladığınız hamuru beş eşit parçaya bölerek bir kenara koyun ve kurumaması için de nemli bir bezle hamurun üzerini örterek dinlemeye bırakın. Hamurun gevrek ve kolay açılır olması için gerekli olan dinlenme süresi yarım saattir. İyice dinlendirilen hamur daha sonra böldüğümüz parçalardan birini alarak oklava yardımı ile nişasta serpilerek açılır. Hamur büyük ve yuvarlak bir hale gelinceye kadar açılır. Elde edilen büyük yufka serilerek üzerine ufalanmış ceviz her yerine serpilir. Her köşesine iyice ceviz serdikten sonra yufka ince bir oklavanın üzerine sarılır. Sarma işlemi yapılırken yufkayı oklavaya çok sıkı sarmayın çünkü oklava çıkartılırken yufka yırtılabilir. Bu sebepten dolayı yufka gevşek halde oklavaya sarılır ve sarıldıktan sonra yufka her iki köşesinden sıkılarak büzüştürülür. Büzüştürüldükten sonra oklava yavaşça çıkarılır. Ancak çıkarma işlemi yapılırken dikkat edilmeli ve yavaş bir şekilde yapılmalıdır. Elde edilen şekil uzun ve ince bir rulo halinde olmalıdır. Rulo halindeki yufkayı baklava büyüklüğünde yatay bir şekilde keserek daha önceden hazırlanmış olan fırın tepsisine dizilmelidir. Geriye kalan diğer hamurlarda aynı bu yöntemle açılır ceviz atılır oklavaya sarılır ve kesilerek fırın tepsisine dizilir. Hepsi dizildikten sonra tepsi bir köşeye bırakılır. Bir köşede tepsiniz beklerken diğer taraftan 250 gram margarin ya da varsa tereyağı da kullanabilirsiniz. 250 gram margarini bir tava içerisine alarak eritmeye başlayın ancak bu işlemi yaparken yağın çok fazla yanmamasına dikkat etmelisiniz. Daha önceden bir köşeye bırakmış olduğunuz hamurların üzerine eritmiş olduğunuz margarini tepsideki hamurların üzerine dökün. Daha önceden ısıtmış olduğunuz fırına tepsinizi koyun ve üzeri pembeleşinceye kadar pişirin. Pişirme süresi bittikten sonra tepsinizi çıkarı ve daha önceden hazırlamış olduğunuz şerbeti üzerine dökün. Yaklaşık 15-20 dakika şerbetle beraber dinlendirin. Dinlenme süresi bittikten sonra tatlınız yemeye hazır demektir. Tabaklarınıza dilimlerden koyun ve isteğinize göre üzerine Hindistan cevizi ya da Antep fıstığı dökerek süsleyip servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }