{
"title": "Bayat Ekmek Tatlısı",
"image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/bayat-ekmek-tatlisi.jpg",
"date": "19.01.2024 18:58:33",
"author": "Mehmet Mustafa Kaya",
"article": [
{
"article": "
Bayat ekmek tatlısı, mutfakta israfı önlemek için icat edilmiş bir tatlı gibi görünse de bayat ekmek her zaman galeta unu yerine kullanılması ideal olan bir yöntemdir. Bayat ekmekler ile yapılan tatlı tarifleri damak zevkine göre şekillenip çoğaltılabilir. En pratik olan ekmek tatlısı, ekmek dilimlerinin üzerine hazırlanan sıcak şerbetin dökülmesiyle hazırlanan tatlıdır. Ekmek tatlısı kaymak ve dondurma ile servis edilebilir. Bayat ekmeğin un olma özelliği ile ekmeğin, helvası, keki, kurabiyesi de yapılır. Evde kalan bayat ekmeleri değerlendirme alanı aslında çok geniş. İnce bir şekilde çekilen bayat ekmekler dolapta yahut dondurucuda muhafaza edilerek galeta unu yerine kullanılabilir. Bu un, tatlı olarak keklerde, pandispanyalarda ve şerbetli atlı yapımlarında kullanılır. Ekmek dilimleriyle yapılacak olan şerbetli ekmek tatlısı, pudingli ve meyveli ekmek dilimleri de gayet lezzetli tariflerdir.
Bayta ekmekle yapılan tatlı çeşitleri
Bayat ekmekli çikolatalı kek
Bademli ekmek dilimleri
Ekmekli krep
Ekmekli puding
İncirli ekmek turtası
Üzümlü ekmek tatlısı
Vişneli ekmek tatlısı
Sütlü ekmek tatlısı
Ekmek helvası
Bayat ekmek tatlısı
Bayat ekmek tatlısı için gerekli malzemeler
3 tane yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı bayat ekmek (İnce çekilmiş)
1 yemek kaşığı irmik
2 yemek kaşığı mavi haşhaş
1 su bardağı Hindistan cevizi
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
Şerbeti için
1 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1 çay kaşığı limon suyu
Bayat ekmek tatlısı nasıl yapılır?
Öncelikle tatlının şerbetini hazırlamak için bir tencereye su ve şeker konur. Orta ateşte kıvam alana kadar pişirilir. Ocaktan almaya yakın limon suyu da şerbete ilave edilir. Derin bir kabın içerisine yumurta ve şeker konur. Köpürene kadar mikserle çırpılır. Ekmek, irmik, haşhaş, tarçın, Hindistan cevizi de eklenip çırpılmaya devam edilir. En son kabartma tozu ile vanilya eklenip karıştırılır. Orta boy bir fırın tepsisi yağlanır. Hazırlanan kek hamuru içerisine dökülür. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında pişirilir. Fırından çıkarıldıktan sonra hafif ılıması beklenir. Ilık şerbet üzerine dökülür ve ekmek tatlısı şerbetini çekene kadar 3-4 saat bekletilir. Tatlıyı servis etmek için istenilen büyüklükte dilimlere ayrılır. Üzerine kaymak koyulur ve Antep fıstığı, ceviz içi yahut fındık ile süslenerek servis edilir.