{ "title": "Balparmak Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/bal-parmak-tatlis.jpg", "date": "19.01.2024 17:40:16", "author": "Dilşad yıldız", "article": [ { "article": "Balparmak Tatlısı, yapımı biraz zahmetli olsa da genelimizin damak tadına uygun sevdiğimiz bir tatlıdır. Misafirlerimize ikramda bulunabileceğimiz en güzel tatlılardan biri diyebiliriz. Şimdi balparmak tatlısının yapımını vereceğim.

Balparmak Tatlısı İçin Malzemeleri
Balparmak Tatlısı Üzeri İçin Malzemeleri
Balparmak Tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle balparmak tatlısının şerbetini hazırlayıp yapıyoruz. Çünkü şerbetimizi kullanırken şerbetimizin soğuk olması gerekli. Şerbetimizi hazırlamak için küçük tenceremizi kısık ateşli ocağımıza koyuyoruz. Şekerimizi ve suyumuzu tencerimizin içine döküp karıştırıyoruz. Şerbetimizin kaynamasını bekliyoruz. Şerbetimiz 10-15 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alıyoruz. Şerbetimizi soğuması için temiz bir köşede bekletiyoruz. Şerbetimizi hazırladıktan sonra balparmak tatlımızın hamurunu hazırlıyoruz. Derin bir kaba margarini, sıvı yağımızı, şekerimizi, yumurtamızı, vanilyayı ve kabartma tozumuzu döküyoruz. Sonrasında derin kabımıza alabildiğine un ilave edip güzelce karıştırıp yoğurmaya başlıyoruz. Hamuru kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurmaya devam ediyoruz. Hamurumuz kulak memesi kıvamına geldikten sonra yoğurmayı bırakıp başka bir kaba irmiğimizi döküyoruz ve fırın tepsilerimizi yağlıyoruz. Sonra hamurumuzu şekillendirmeye başlıyoruz. Hamurdan biraz biraz koparıp 2 parmak kalınlığında olacak şekilde hamurumuzu şekillendiriyoruz. Bu şekillendirmeyi ellerimizi hafif yağlayarak yapıyoruz. Hamurlarımızı bu şekilde hazırladıktan sonra kabımızdaki irmiğe hamurları buluyoruz. Buladıktan sonra yağladığımız fırın tepsimize hamurlarımızı diziyoruz. Hamurları fırın tepsimize dizerken çok bitişik dizmemeye dikkat ediyoruz. Bitişik dizersek kabartma tozundan kabarıp birbirine yapışır ve bozulur. Sonra önceden ısıtılmış olan fırında 190 derecede pişiriyoruz. Balparmak tatlısını hamurlarımızın üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Kızarmaya başladığında kararma olmaması için hemen fırından balparmak tatlısını alıyoruz. Fırından çıkarttıktan 10 dakika sonra üzerlerine beklemede olan soğuk şerbetimizi döküyoruz. Balparmak tatlımız şerbetini güzelce çektikten sonra servis tabaklarına koyup servis yapabiliriz.

Afiyet olsun.
" } ] }