{ "title": "Bağdat Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/bagdat-tatlisi.jpg", "date": "21.01.2024 12:15:30", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Bağdat Tatlısı, Ülkemizde özellikle yemek programları sayesinde isminden son zamanlarda çokça duyuran bağdat tatlısı, lezzet bakımından tulumba tatlısını andırmaktadır. Evde Annelerimizin ve eşlerimizin bulunması kolay malzemeler ile yapacağı bu tatlı, hafif bir tatlı çeşididir.

Bağdat Tatlısı Malzemeleri
Bağdat Tatlısı Nasıl Yapılır?

Bağdat tatlımızın hamuru hazırlanmadan önce şerbetimizin hazırlanması için bir tencere içine 500 gram kadar su ve 1 kilogram şeker koyularak karıştırılır. Kaynamaya yakın şerbetimiz yarım limon suyu aktarılır. Limonun etkisiyle koyulaşan şerbetimiz tam anlamıyla kaynadıktan sonra tezgâhımızın bir köşesine soğuması için alınır. Küçük bir kap içerisinde 1 kahve fincanı kadar su pudra şekeri ve 1 çorba kaşığı kadar maya ezilerek mayamızın hazır olması için 15 dakika kadar bu kap içerisinde bekletilir. Orta boylu bir tencere içine koyuna yağımız kızdırılmaya alınır. Bir kevgir yardımıyla 200 gram unumuz ve 50 gram irmik elenmek suretiyle yağ içerisinde karıştırılır üzerine kabımız da bulunan maya karışımımız ilave edilerek üzerine çırpılmış yumurta, tuz ve su koyularak karıştırılır. Bu arada hazırlanan karışımın hamurunun mayasını tam alması için 20 dakika kadar bekletilir. Tencere içerisinden alınan hamurumuz mermer veya yemek tahtası üzerinden yuvarlanarak ceviz büyüklüğünde parçalar halinde kesilir ve yuvarlanarak hafif yassılaştırılır. Akabinde sigara tütünü sarar gibi hamurumuz tahta üzerinde elimizle 2 tur attırılarak yuvarlanarak tepsilere dizilerek 15 dakika kadar bağdat tatlısı hamurumuzun tam anlamıyla mayalanması beklenir. Bir tava içerisine konulan 1 kilogram kadar kızartma yağı ile kızartılarak bir borcama alınarak üzerine tezgâh da bulunan ılık şerbetimiz gezdirilir. 1 saat kadar bekledikten sonra iyice şerbetini çeken tatlımız. Tatlı tabaklarına alınarak servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }