{ "title": "Ayva Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/ayva-tatlisi(2).jpg", "date": "21.01.2024 17:25:13", "author": "RAMAZAN ATAY", "article": [ { "article": "Ayva tatlısı, Türk mutfağı tatlıları içinde önemli bir konuma sahip olan bir tatlı çeşididir. Oldukça hafif ve bir o kadar da lezzetli olan bu tatlının yapımı oldukça kolaydır. İsteyen herkesin özellikle de bayanların bu tatlı çeşidini kendi istedikleri malzemeleri kullanarak çok basit bir şekilde hazırlayabilirler. Mutfağınızın vazgeçilmez tatlılarından olan bu ayva tatlısı aynı zamanda misafirlerinize ikram edebileceğiniz oldukça pratik bir tariftir. Ayva tatlısının malzemeleri ve hazırlanışı aşağıda verilmiştir.

Ayva Tatlısı Malzemeleri
Ayva Tatlısı Nasıl Yapılır?

İlk olarak ayvaları yıkayınız. Ayvalarımızın kabuklarını soyalım. İçindeki çekirdek kısmını da bir bütün halinde çıkarıp ayva içinin hepsini bir kenara alalım. Ayvanın kesinlikle hiçbir şeyini atmayınız. Çünkü hepsini değerlendireceğiz. Soymuş olduğumuz ayvanın kabuğunu kullanacağız. Öncelikle ayva kabukların büyük bir kısmını tencerenin dip kısmına bir serelim. Üzerine ise ayvaları yerleştirelim. Geriye kalan kabuk kısımlarını, çubuk tarçını, ayva çekirdeklerinin çıkartılıp geriye kalan boşluk kısmındaki alanlara yerleştirip bir miktar suyunu eklememiz gereklidir. Artık ayvamızı orta derecede bir ateşte kaynamaya bırakabilirsiniz. Su belli bir miktar kaynadıktan hemen sonra toz şekerini de ilave edelim ve kapağını tekrardan kapatalım. Sonra kısık derecedeki ateşte pişmeye bırakmamız gerekir. Ayva tatlısını pişme süresi tarifimizde yaklaşık olarak 1 saat 45 dakika süreceği söyleyebiliriz. Aynı şekilde sizin yapacağınız ayva tatlısı da üç aşağı beş yukarı benzer sürede pişecektir. Çünkü ayva tatlımız rengini ve istenilen kıvamını ancak bu süre içinde alacaktır. Sık sık altını kontrol etmeyi unutmayınız. Altında bulunan kabuklara rağmen, tatlı suyunu tam anlamıyla çekip dibinin tutmaması sağlayacaktır.

Arada bir şerbeti ayvaların üzerine dökmeyi ihmal etmeyin. Dikkat edilmesi gereken çok önemli bir husus ise ayva tatlımızın kısık ateşte pişirilmesidir. Tatlımız piştikten hemen sonra cam olan bir servis tabağına ya da bir borcamaya alanız, şerbetini de üst kısmına döktükten hemen sonra artık ayva tatlımızı soğumaya bırakabilirsiniz. Ayva tatlısını orta kısmına isteğe göre bir top kaymak koyabilir ya da dondurma kaşığı ile istediğiniz bir çeşit dondurmayı koyabilirsiniz. Bu durum tatlınızı şekil bakımından daha şık durmasını sağlayacaktır. Ceviz ya da Antep fıstığıyla üst kısmını da süsleyebilirsiniz. Ayva tatlısın sıcak bir halde servis edemezsiniz. Tatlının soğumasın beklemelisiniz.
" } ] }