Ayva tatlısı nasıl yapılır, Ayva eylül ekim gibi toplanan bir meyvedir. Rengi yeşilken hasat zamanına kadar sarı olur. Tat bakımından tatlı ancak kuru bir meyvedir. Ayva birçok alanda kullanılır. Tatlısı yapılır, hamile bayanlar için iyi gelen bir meyvedir. Zayıflamak için ise çekirdeği kullanılır.
Ayva tatlısı için gerekli malzemeler
3 adet ayva
6 kahve fincanı toz şeker
1 adet çubuk tarçın
10 adet karanfil
Yarım su bardağından biraz fazla su
Servis için
Kaymak
Antep fıstığı
Hazırlık aşamasında ayvaların kararmaması için:
Yarım limon
1 litre su
Ayva tatlısı nasıl yapılır?
Ayva tatlısına başlamadan önce derince bir tencereye yarım limonu sıkıyoruz. Bir litre suyu ekliyoruz. Sonra ayvaları ikiye kesip çekirdek kısımlarını çıkarıyoruz. Ancak çekirdeklerini atmıyoruz, çünkü tatlıyı yaparken tatlımıza renk vermesi için kullanacağız. Kestiğimiz ayvaların kabuklarını soyuyoruz. Ayvaların hepsini bu şekilde doğradıktan sonra limonlu suda tatlıyı yapana kadar bekletiyoruz ki ayvalarımız kararmasın. Bir süre limonlu suda bekleyen ayvalarımızı tatlıyı hazırlayacağımız kaba orta kısımları üste gelecek şekilde diziyoruz. Tarçın çubuğunu, karanfilleri ve ayva çekirdeklerini tencereye atıyoruz. Kaba dizdiğimiz her ayvanın üzerine bir kahve fincanı toz şeker döküyoruz. Suyu da tencereye ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatıyoruz ve orta ateşli ocakta su kaynayana kadar pişiriyoruz. Su kaynadıktan sonra tencereyi ocağın küçük yerine alıp 1-1.5 saat kadar da kısık ateşte tatlımız şekerini için alıp özleşene kadar kaynatıyoruz. Ayvalarımız rengini aldıktan ve yumuşadıktan sonra ocaktan indiriyoruz. Ayvalarımızı servis kabına alıyoruz ve 3-4 saat kadar soğumasını bekliyoruz. Tencerede kalan şerbeti de servis ederken üzerine döküyoruz. Yanında kaymak ve Antep fıstığı ile servis ediyoruz. Servis esnasında yanında isteğe göre başka bir şey ile servis edebilirsiniz.